Chiar dacă genele vă predispun să faceţi afecţiuni grave precum cancer sau demenţă, puteţi lua din timp măsuri ca să le preveniţi. Sursa: Hepta
Odată cu înaintarea în vârstă, este imposibil să nu apară probleme de sănătate, cred cei mai mulţi oameni. Medicii îi contrazic. Cele mai frecvente afecţiuni care apar începând cu vârsta a doua ar putea fi evitate printr-un stil de viaţă corect, susţin specialişti britanici citaţi de publicaţia „The Guardian”.
Chiar dacă aveţi gene care vă predispun la anumite afecţiuni, puteţi lua unele măsuri care să micşoreze riscul de a vă îmbolnăvi, dar asta înseamnă să vă lăsaţi de fumat, să mâncaţi puţin şi să faceţi sport.
Renunţaţi la fumat şi mâncaţi cumpătat
Multe forme de cancer ar putea fi prevenite prin mici schimbări ale stilul de viaţă, făcute din timp. Fumatul provoacă nu doar cancerul de plămâni, ci creşte şi riscul apariţiei cancerului de gură, celui cervical sau a celui de stomac.
Consumul de alcool creşte riscul apariţiei multor tipuri de cancer (de esofag, la stomac ori la ficat). De asemenea, grijulii ar trebui să fie şi femeile care iau anticoncepţionale. Deşi se spune că dozele mici de hormoni nu mai pun probleme, e bine să vă faceţi toate testele care depistează cancerul de sân (mamografia) ori pe cel cervical (Papanicolau).
Medicii mai spun că ferite de aceste tipuri de cancer sunt femeile care nasc devreme, până la 30 de ani, precum şi cele care alăptează. Dacă nu vă încadraţi în această categorie, fiţi prevăzătoare.
Nu în ultimul rând, trebuie să aveţi grijă de dietă. Obişnuiţi-vă să mâncaţi cinci fructe pe zi, pâine din cereale integrale şi o cantitate cât mai mică de grăsimi saturate (se găsesc în mezeluri şi produse fast-food), carne roşie ori produse foarte sărate. Acestea cresc riscul cancerului de stomac, dar şi pe ce