PRM a reuşit să treacă pragul electoral, după două încercări nereuşite. După ce a ratat, în 2007, calificarea pentru Bruxelles, iar un an mai târziu parlamentul de la Bucureşti, PRM a trecut ieri pragul electoral. Sursa: Agerpres
Potrivit rezultatelor finale oferite de Biroul Electoral Central la ora 17.00, PRM a obţinut 8,65% din voturi. În sondajul INSOMAR realizat ieri, la ieşirea de la urne, partidul obţinuse 7,2%, iar în estimarea CCSB 6,8%.
Corneliu Vadim Tudor nu a părut extrem de surprins de succesul electoral, invocând o serie de semne care-l prevesteau.
”Eu cred în numerologie. Azi( ieri-n.r.) e 7 iunie, locul 7 pe buletinul electoral, avem 7,2 procente, deşi sunt convins că scorul este mai mare”, a decretat liderul PRM, acuzând fraude electorale şi grăbindu-se să-l elogieze pe ”confratele mai tânăr”, Gigi Becali.
Acesta din urmă, după ce a spus că primul lucru pe care-l va face va fi o rugăciune, a început să se intereseze despre imunitatea pe care o va avea ca europarlamentar. Ca să nu mai aibă emoţii că ajunge iar în arest, colegul PRM-ist Codrin Ştefănescu l-a liniştit rapid. „Imunitatea unui europarlamentar este cea mai mare imunitate, mai mare decât cea românească. Este cea mai mare imunitate de pe glob”, i-a spus el lui Becali.
PSD şi PDL, umăr la umăr
Europarlamentarele n-au lămurit nici pe departe raportul de putere în interiorul Coaliţiei. PSD a devansat ”la mustaţă” PDL, diferenţele dintre cele două partide situându-se între 0,3% şi 0,6%. Astfel, INSOMAR a creditat PSD cu 31%, iar PDL cu 30,4%. Socialdemocraţii au obţinut, potrivit CCSB, 30,7%, iar democrat-liberalii 30,4%.
Ordinea în clasament este aceeaşi când îi priveşte pe ceilalţi competitori. PNL s-a situat pe locul al treilea, cu 16,6%, potrivit INSOMAR, şi 15,4%, conform CCSB. Poziţia a patra a fost