Romanii nu au surprins la alegerile pentru Parlamentul European de ieri si, in ciuda indemnurilor politicienilor, au venit in numar foarte mic la vot. 18 milioane de romani erau asteptati ieri la urne pentru a-i desemna prin vot pe cei 33 de europarlamentari romani.
Daca la primul anunt privind prezenta la vot al Biroului Electoral Central, la ora 10.00, numarul celor care se prezentasera la vot era de aproximativ 4 procente, la orele pranzului, putin peste 10 procente, adica 10,45% dintre romani au iesit la vot, iar la 16,00 - 14,94% dintre romani au votat. Locuitorii din Teleorman care la ora 16 venisera in numar de 25,4%, urmati de Ilfov cu 23,90 si Harghita 23,64%, au fost cei mai harnici la vot, in vreme ce romanii din Sibiu, Ialomita sau Bucuresti cu o medie de 11,32%, 11,43% respectiv 9,98%, la ora 16,00 au fost cei mai lenesi.
Sectiile de votare s-au inchis aseara la 21.00, dupa inchiderea editiei. Politicienii estimau ca aproximativ 28% dintre romani se vor prezenta la vot, un procent mai mic decat cel de la primele alegeri europene, din 2007, cand 29,1% dintre romani au votat.
Ziua alegerilor a fost incarcata cu reclamatii de fraude electorale, venite in numar excesiv comparativ cu alte alegeri. Toate partidele au reclamat tentative de fraudare prin turism electoral (chiar in Bucuresti au fost vazute mai multe autocare cu alegatori din Moldova sau din zone limitrofe Bucurestilor care au votat in sectii din sectoarele 4 si 5 din capitala).
Ministrul administratiei si internelor, Dan Nica, a declarat ieri ca s-au dat bani si alimente pentru alegatori, fiind intocmite 35 de dosare penale. Ministrul i-a atentionat pe cei care comit astfel de fapte "sa isi bage mintile in cap" si a spus ca vor fi luate masuri dure impotriva acestora. Conform statisticii existente la nivelul Centrului de Comanda al MAI, pana la ora 14.00 au fost