Criza a redeschis gustul pentru plasamente în metale preţioase, obiecte de artă sau timbre. La mare căutare sunt şi emisiunile numismatice ale Băncii Naţionale. Aniversarea a 150 de ani de la Revoluţia din 1848 sau a 170 de ani de la naşterea regelui Carol I. Împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea Radiodifuziunii sau a 50 de ani de la moartea lui George Enescu. Evenimente diverse, de la Jocurile Olimpice de la Atlanta până la Summit-ul NATO din Bucureşti şi de la eclipsa total
Criza a redeschis gustul pentru plasamente în metale preţioase, obiecte de artă sau timbre. La mare căutare sunt şi emisiunile numismatice ale Băncii Naţionale.
Aniversarea a 150 de ani de la Revoluţia din 1848 sau a 170 de ani de la naşterea regelui Carol I. Împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea Radiodifuziunii sau a 50 de ani de la moartea lui George Enescu. Evenimente diverse, de la Jocurile Olimpice de la Atlanta până la Summit-ul NATO din Bucureşti şi de la eclipsa totală de soare din 1999 până la aderarea României la Uniunea Europeană. Toate au fost imortalizate în emisiuni monetare speciale ale Băncii Naţionale. Tot în scop numismatic au fost scoase pe piaţă de către BNR replici după monede antice sau medievale, dar şi seturi personalizate, conţinând monede româneşti actuale.
Aurul sau argintul sunt principalele materiale utilizate la fabricarea emisiunilor numismatice ale BNR. Din 1995 şi până azi, au fost lansate şi monede sau medalii din combinaţii de aur şi argint, tombac (simplu sau cuprat ori argintat), bronz, aliaj de aluminiu şi magneziu sau oţel placat cu nichel.
Vânate de investitori
Monedele din metale nobile emise de BNR costă mult mai mult decât valoarea efectivă a metalului preţios. De exemplu, deşi gramul de aur este cotat la circa 90 de lei, o monedă de aur de o uncie (puţin peste 31 de grame, deci conţinând aur în valoare de circa 2.8