În luna mai 2009, numărul proiectelor semnate s-a majorat cu aproape 46% faţă de aprilie. Chiar dacă perioada de aprobare a dosarelor rămâne un impediment pentru utilizarea banilor europeni, interesul pentru astfel de finanţări este în creştere. Citiţi şi:
adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Statie de incubatie cu sprijin de la UE
Fabrica de nutreturi cu bani de la UE
Cu toate că procesul de absorbţie a fondurilor europene a început să se deblocheze, specialiştii spun că acest lucru trebuia să se întâmple mult mai devreme. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, până la 31 mai, numărul contractelor semnate a ajuns la 1057 de la 722, câte erau înregistrate la sfârşitul lunii anterioare.
În ceea ce priveşte tipul contractelor de finanţare semnate, cele mai multe sunt în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) şi cel al Programului Operaţional Regional (POR), cu 178, respectiv 138 de proiecte. Astfel, numărul acestora a crescut cu 72%, respectiv cu 84%, faţă de aprilie.
„Este o urmare firească, este un semn că au început să intre bani. Totuşi, probleme rămân la durata prea mare de aprobare a proiectelor. Sunt multe cazuri în care a trecut un an de la depunerea proiectului până la semnarea acestuia“, explică Dragoş Jaliu, managing partner la Structural Consulting
Group. Mai mult, sunt firme care au