„In mine nu mai au un sustinator (bancile - n.r.) pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor", a spus Basescu, citat de Mediafax, intr-o deplasare in Balta Mare a Brailei.
Presedintele a avut miercurea trecuta o intalnire cu bancherii si conducerea BNR, similara cu cele organizate in toamna trecuta si in iarna. Daca in lunile precedente presedintele nota ca bancile sunt solide, au bani si ii incuraja pe romani sa ceara credite, acum concluziile nu au fost la fel de optimiste.
Bancherii au refuzat sa comenteze pe marginea intalnirii de saptamana trecuta, care nu a mai fost urmata de o conferinta comuna de presa, asa cum se intamplase in ocazii precedente. In schimb, presedintele si-a aratat ulterior nemultumirea fata de implicarea bancilor in relansarea economiei, in conditiile in care Guvernul si-a indeplinit obligatiile, incheind un acord de finantare externa cu FMI si UE. Basescu a notat, la fel cum subliniase recent si guvernatorul BNR Mugur Isarescu, ca unele banci au fost prinse in plasa dobanzilor mari, avand in portofoliu depozite la care platesc 18%-20% pe an. El a aratat insa ca bancile trebuie sa accepte acum un profit mai mic si sa dea activ credite.
Cele mai recente date ale BNR arata ca in aprilie creditul neguvernamental a inregistrat o noua contractie, a treia la rand, in conditiile in care imprumuturile noi acordate de banci sunt mai mici decat ratele platite de clienti. Mai mult, un sondaj realizat recent de BNR arata ca bancile au in vedere intarirea criteriilor de acordare a creditelor, pe fondul temerilor privind evolutia economiei si a valorii garantiilor detinute, care sunt preponderent imobile sau terenuri.
Replica bancilor a venit prin vocea presedintelui Asocitei Romane a Bancilor Radu Ghetea, care a subliniat ca dobanzile sunt deja pe un trend de scadere. „Suntem pe o d