Scăderea dobânzii de politică monetară de către BNR începe să se simtă uşor în costul creditelor, însă acestea rămân destul de scumpe. Dragoş Cabat, managing partner la Financial View Consulting, susţine că, în aproximativ 2-3 luni, vom asista la o uşoară relaxare a creditării companiilor şi, probabil, la o reducere a dobânzilor la credite cu până la 0,5 procente. „Garantarea de către BNR a tranzacţiilor pe piaţa interbancară şi o eventuală reducere a RMO (r
Scăderea dobânzii de politică monetară de către BNR începe să se simtă uşor în costul creditelor, însă acestea rămân destul de scumpe.
Dragoş Cabat, managing partner la Financial View Consulting, susţine că, în aproximativ 2-3 luni, vom asista la o uşoară relaxare a creditării companiilor şi, probabil, la o reducere a dobânzilor la credite cu până la 0,5 procente. „Garantarea de către BNR a tranzacţiilor pe piaţa interbancară şi o eventuală reducere a RMO (rezervei minime obligatorii) la lei, în viitor, ar aduce încredere în piaţă şi lichidităţi suplimentare”, a adăugat el.
Radu Topliceanu, director al diviziei Credite Persoane fizice Raiffeisen Bank, susţine că scăderea dobânzii de politică monetară de către BNR a început deja să influenţeze costul creditării. „Dacă vorbim de creditele în lei, cred că scăderea de dobânzi deja a început în piaţă. Sunt bănci care iau măsuri în aceasta direcţie”, a explicat el. Nu se întâmplă acelaşi lucru la creditele în euro. Aici nu se obsevă, încă, o scădere semnificativă.
În ce monedă e bine să luăm un credit?
„Pentru moment, este bine ca în special persoanele fizice să mai aştepte pentru reluarea activităţii de creditare în condiţii ‘normale’. Creditele pe termen scurt şi mediu trebuie luate în lei, în măsura în care veniturile familiei sunt în lei. Creditele pe termen lung po