Social-democraţii au sperat în zadar să se detaşeze de partenerii de la guvernare. Sursa: Codrin Prisecaru
Cu Mircea Geoană în doliu şi cu estimările sondajelor care nu arătau o departajare clară de PDL, social-democraţii se pregăteau la sediul din Kiseleff să sărbătorească temperat victoria în euroalegeri. Încă de dimineaţă a fost ridicată deja obişnuita scenă, pe care liderii partidului urmau să-şi ţină discursurile, deşi consilierii lor nu ştiau încă dacă să pedaleze pe izbucniri de satisfacţie, în caz de victorie, sau să vireze spre declaraţii de consolare şi îmbărbătare, în caz de înfrângere.
Pe parcursul zilei, datele sociologice de la ieşirea de la urne s-au schimbat de la o oră la alta. Per ansamblu, ele au fost nesatisfăcătoare pentru stafful de campanie al PSD. În mod normal, cel puţin în prima parte a zilei, PSD ar fi trebuit să contabilizeze un avans de 10-15 procente faţă de PDL. Este de notorietate faptul că dimineaţa e ora de vot a electoratului rural şi vârstinc, specific social-democraţilor. În loc de acest avantaj aşteptat, PSD s-a trezit, în jurul prânzului, în urma PDL cu două procente.
Nedumerirea în rândul socialdemocraţilor a crescut la vederea scorului PDL, dat fiind că, prin participarea independentă a Elenei Băsescu, se aşteptau ca în dreptul democrat- liberalilor să vadă 4-5 procente în minus. Vinovatul găsit de sociologii partidului a fost tandemul Becali-C.V. Tudor care ar fi „deturnat” la PRM din voturile PSD. „La PDL, operaţiunea cu autocarele a mers ca unsă”, comentau cu obidă liderii partidului.
Spre dupăamiază, PSD-iştii se mai învioraseră. Şi INSOMAR şi CCSB, cele două institutecare au făcutexit-polluri, comunicau că PSD a preluat conducerea. Spre deosebire de alegerile din toamnă, când s-au „ars” cu exitpollurile, social-democraţii s-au arătat mai temperaţi în a-şi prevesti victor