Nepalul are o aura mitica. Tarim originar al budismului, tinut himalayan ce adaposteste citeva din cele mai inalte virfuri din lume, tara extrem de diversa etnic si religios, Nepalul ramine o destinatie exotica. Incercind sa surprinda si inteleaga cit mai mult din aceasta “alta lume”, un reporter Hotnews.ro a mers pe jos pina la poalele Everestului, de unde apoi a alergat 42 de km in una din cele mai dificile curse de maraton din lume.
Namaste Salutul, de origine sanscrita si folosit in forme destul de asemanatoare pe tot subcontinentul indian are conotatie religioasa si, cel mai adesea, e insotit de o impreunare a mainilor la nivelul pieptului si de o usoara inclinare a capului. Asadar, namaste – “ma inchin divinului care e in tine, dar si in mine”.
In Nepal, in mod obisnuit, salutul – rostit cu ultima vocala prelungita – e insotit doar de un zimbet larg. Namaste, mi se spune asadar la sosirea pe aeroportul din Kathmandu si nu conteaza ca o spune un vames, functionarul marunt sau soferul de taxi ce isi ofera serviciile. Toti iti zimbesc.
E reconfortant sa fii intimpinat cu un suris, mai ales dupa exact 24 de ore de la plecarea din Romania, cind oasele iti sunt intepenite de atita stat in fotoliile avioanelor sau pe cele din salile de asteptare din aeroporturi.
E placut sa fii intampinat cu prietenie intr-o tara necunoscuta, atit de diferita de spatiul european si unde - dupa cum se va vedea in continuare - intamplarile neasteptate, neobisnuite, spectaculoase dar si dificile nu ma vor ocoli deloc.
Naucitorul amestec din capitala La prima vedere, Kathmandu pare o casa de nebuni, dar poate ca tocmai in asta consta farmecul sau. Strazile sunt strimte, extrem de aglomerate, zeci, sute, mii de oameni care se misca in permanenta pe jos, pe biciclete, ricse, motociclete mai ales. Masinile sunt mai curind niste hi