Fumătorii care vor să scape de acest viciu pot urma un tratament cu pulbere de pedicuţă. Zilnic, pot lua câte o jumătate de linguriţă de pulbere, pe care o ţin sub limbă circa 10 minute, apoi o înghit. După cinci zile de tratament, apare senzaţia de vomă la fiecare fum tras în piept. Pedicuţa este renumită şi pentru alte efecte terapeutice: antialcoolice, laxative, antireumatice, hepatoprotectoare, antihemoroidale, anticancerigene şi de creştere a imunităţii. Specialistul în fitoterapie Eugen Giurgiu recomandă planta şi în cazul litiazelor biliare.
Pentru această afecţiune, se foloseşte infuzia de pedicuţă, care se prepară astfel: o linguriţă cu plantă mărunţită se amestecă într-o cană cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi, cu înghiţituri mici. De asemenea, planta are efecte în hemoroizi şi în constipaţia cronică.
Cum se prepară tinctura de pedicuţă
Ingrediente: 20 grame de plantă proaspătă, 100 mililitri de alcool de 70 de grade şi 10 mililitri de suc de lămâie.
Mod de preparare. Ingredientele se pun la macerat timp de 14 zile. Lichidul se strecoară şi se toarnă în sticluţe, cu capac etanş. Se administrează câte o linguriţă, de două ori pe zi, diluată într-o ceaşcă cu apă rece. Tratamentul, util în alcoolism, durează 14 zile şi se poate relua după 40 de zile.