Bucureştenii au dominat în topul dezinteresului faţă de europarlamentare. Sursa: Agerpres
Românii nu s-au înghesuit ieri să voteze, vremea bună sau weekendul prelungit cu o zi făcând ca alegerile europarlamentare să înregistreze o cotă foarte scăzută a prezenţei. Interesul pentru scrutin s-a dovedit mai slab decât în urmă cu doi ani, când au fost aleşi primii eurodeputaţi români, şi de data aceasta alegătorii din mediul urban conducând în topul absenteimului.
Dezinteresul a crescut odată cu orele
Primele date privind prezenţa, furnizate de Biroul Electoral Central, arătau o uşoară creştere a ratei de participare la vot faţă de 2007, însă, odată cu trecerea timpului, raportul s-a schimbat simţitor. La ora 10.00, la urne se prezentaseră 4% dintre românii cu drept de vot faţă de 3,79% câţi o făcuseră în urmă cu doi ani. Şi de această dată, alegătorii din mediul rural s-au dovedit mai matinali, mergând să-şi aleagă reprezentaţii în Parlamentul European în proporţie de 5,07%, faţă de 3,22 în mediul urban. În topul prezenţei conducea, la ora 10.00, Teleormanul - cu 9,02%, la polul opus situându-se Maramureşul - cu 2,29%.
Estimările pentru ora 13.00 nu au adus schimbări spectaculoase. Doar unu din zece români cu drept de vot îşi alesese eurodeputaţii, cu un procent şi jumătate mai puţin decât se înregistrase la europenele de acum doi ani. Raportul urbanrural s-a păstrat, 12,56% dintre alegătorii de la ţară mergând la urne, spre deosebire de 8,55% dintre orăşeni. Fruntaşi s-au dovedit din nou cei din Teleorman - cu 19,19%, iar la coada clasamentului s-a situat tot Maramureşul - cu 6,84%.
Ora 16.00 a venit cu aproape cinci procente diferenţă de participare faţă de europarlamentarele din 2007. Dacă atunci merseseră la vot 19,61% dintre români, ieri procentul era de 14,95% - 19,26% rural, 11,82% urban. În topul pre