Duminica, 7 iunie, românii au demostrat lipsa de interes pentru clasa politica prin prezenta scazuta la alegerile pentru desemnarea parlamentarilor români în Parlamentul European. România are dreptul sa trimita în forul european 33 de parlamentari. Pe tot parcursul campaniei, însa, discursul european a fost combinat cu mici si bere si reprosurile partidelor cu care ne-am obisnuit pâna acum. Scrutinul de duminica nu a fost lipsit de surprize. Partidele considerate extrmiste, PRM si UDMR au obtinut un numar surprinzator de mare de voturi, atât la nivel national cât si la nivel local. Detasat în fata, pe plan national s-au situat Alianta PSD+PC si PDL care vor trimite probabil un numar egal de europarlamentari.
Balanta judetului Mures
Prezenta la vot în judetul Mures a fost de 32,14%, majoritatea covârsitoare a voturilor îndreptându-se catre UDMR. Partidele românesti nu au reusit mobilizarea electoratului si acest lucru s-a vazut în rezultate. Cu toate ca orasul a fost umplut pe timpul campaniei cu afise si bannere PDL, formatiunea politica a obtinut un scor mai slab decât rivalii din coalitia de guvernare. Dintre partidele românesti, Alianta PSD+PC s-a situat pe primul loc cu un procentaj de 15,73%, în urma lor cu mai mult de 2 procente situându-se PDL cu 13,22%.
Astfel, PSD+PC revine în fruntea partidelor românesti din judetul Mures, dupa ce la alegerile locale din iunie 2008 a obtinut al treilea scor, iar la alegerile pentru Parlamentul României din toamna anului trecut a ajuns pe locul doi. De partea cealalta, PDL a cazut de sus ajungând în judet în urma PSD+PC, chiar daca a avut o campanie puternica. Surpriza în judet a fost PRM, care, fara o campanie la nivel local a reusit sa depaseasca PNL, obtinând 8,36% din voturi fata de liberali care au reusit 7,95%.
Odiseea UDMR
Lovitura de gratie la nivel national si local a fost data de