Zlotul s-a depreciat cu pana la 1,7%, pana la 4,5770 zloti in raport cu euro, cel mai dramatic declin de pe pietele emergente din intreaga lume, situandu-se la nivelul de 4,5357 zloti in raport cu euro la sfarsitul zilei de vineri, scazand saptamana trecuta cu 0,7%.
Coroana ceha a inregistrat o scadere de 0,2%, pana la 26,985 coroane in raport cu euro, consemnand un declin de 0,1% in ultima saptamana, iar forintul ungar s-a depreciat cu 0,3% pana la 287,55 forinti in raport cu euro, declinul inregistrat in 5 zile fiind de 1,3%.
Moneda letona si-ar putea pierde jumatate din valoare in raport cu moneda unica europeana, conform traderilor de contracte forward pe un an.
„In conditiile in care sentimentul legat de investitii se deterioreaza in intreaga regiune, zlotul este relativ slab", a declarat Joanna Bachert, analist in cadrul PKO Bank Polski din Varsovia.
„Jucatorii de pe piata se tem ca latul ar putea pierde pana la 50 de procente din valoare in raport cu euro in decurs de un an".
Zlotul, coroana ceha, forintul ungar si-au recuperat din pierderile initiale dupa ce un raport al guvernului american a indicat faptul ca angajatorii au eliminat mai putine locuri de munca luna trecuta decat anticipasera economistii, intarind semnalele ca recesiunea incepe sa se modereze.
O devalorizare a latului leton ar avea efecte asupra altor tari est-europene, iar tara ar putea amana o decizie de devalorizare pentru a evita riscurile de extindere a problemelor financiare in regiune, se arata intr-o nota a Nomura International.
Orice vanzare masiva de zloti ar fi „temporara, avand in vedere imbunatatirea elementelor fundamentale ce sustin moneda", se arata intr-o nota Goldman Sachs Group.
Zlotul se va aprecia la 4,20 in raport cu euro in urmatoarele sase luni, anticipeaza analistii Goldman Sachs. Economia poloneza a avansat cu 0,8% in primu