Cele două meserii sunt în continuare foarte cerute atât în ţară, cât şi în străinătate, însă nivelul salariilor e mai mic decât anul trecut. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
În ciuda crizei, ospătarii şi bucătarii au mare căutare şi în acest an. Şcolile de specialitate din România îşi trimit deja elevii pe litoral. Pe de altă parte, şi tinerilor care nu au şcoli de specialitate li se oferă locuri de muncă, mai ales la hoteluri, restaurante sau cluburi din Grecia.
Lecţii de gastronomie
Elevii liceului privat de gastronomie din Constanţa intră, de azi, în pâine. Timp de un an, s-au şcolit în prima unitate de învăţământ din cadrul Acade miei de Gastronomie şi Turism din Constanţa. Liceul e autorizat de ministe rul educaţiei şi de Centrul European în Profesii Culinare din Franţa. Ab sol ven ţii pot lucra în marile restaurante din Ro mânia, Franţa sau oriunde în Europa. „Pe vremuri, aveam şco li de specializare în turism. Cum ele au dispărut, m-am gândit să pun pe picioare această academie. Singura salvare a turismului românesc este învăţământul”, se con fesează Niculae Nejloveanu, fondatorul Academiei.
Şcolarizarea elevilor e plătită chiar de hotelieri. Însă, după terminarea şcolii, absolvenţii lucrează la restaurantul unităţii. „Dacă ei doresc să facă Facultatea de gastronomie, o plătim şi pe asta, dar se prelungeşte şi contractul cu noi”, spune Gelu Enciu, managerul unui hotel de 5 stele din Mamaia.
Fostul director executiv al AMOFM, Dumitru Pelican, spune că, pentru a ajunge bucătar, nu este suficientă diploma. „E la fel ca la absolvenţii de facultate: deşi au diplome, sunt şomeri pentru că nu au şi competenţele necesare pentru posturile pe care le doresc”. În plin sezon, un bucătar bun nu se angaja, anul trecut, când încă nu era criză, fără cel puţin 1.100 de euro. Acum, ţinând cont de context, ofertele sunt m