„Ultimele discutii au fost cu Turkmenistanul. Speram ca in acest an sa reluam discutiile cu Azerbaidjan", a declarat Lucian Stancu, directorul general adjunct al companiei, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, pe lista Romgaz se mai afla Iranul, dar si Kazahstanul. Gazoductul Nabucco este, protrivit autoritatilor locale, prioritatea numarul unu a Romaniei in ceea ce priveste diversificarea rutelor de alimentare cu gaze. In prezent, Romania este dependenta in proportie de circa 30% numai de gazele rusesti, prin gazoductul Nabucco urmand sa fie aduse gaze cu precadere din regiunea caspica.
Iranul, o zona extrem de bogata in resurse de gaze, a fost multa vreme ocolit din cauza opozitiei Statelor Unite ale Americii.
Insa acest lucru s-ar putea schimba pe viitor tinand cont de faptul ca la sfarsitul saptamanii trecute secretarul de stat al SUA pentru probleme energetice in zona Eurasia a declarat ca Iranul poate participa la proiectul Nabucco daca SUA isi vor normaliza relatiile cu acest stat.
Din consortiul Nabucco Gas Pipeline International fac parte Transgaz Medias, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz Bulgaria si RWE (Germania). Recent, alte doua companii din consortiu, MOL si OMV, au anuntat incheierea unor parteneriate cu companii cu rezerve de gaze din Irak care ar putea fi folosite pentru alimentarea gazoductului Nabucco.
Pe de alta parte, desi se fac acesti primi pasi si de catre Romania in vederea alimentarii cu gaze a Nabucco, oficialii locali nu exlcud implicarea tarii si in alte proiecte, cum ar fi South Stream facut la initiativa rusilor, daca proiectul sustinut de UE nu se va misca mai rapid.
Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana si SUA, vizeaza legarea zonei centrale a Asiei, bogata in gaze naturale, de Europa.
„Ultimele discutii au fost cu Turkmenistanul. Speram ca in acest an sa re