Tradițiile și miturile românești sunt păstrate chiar și în secolul XXI. Dovadă că severinenii caută, prin piețe, comercianții de pelin pentru a se aproviziona cu planta aromată și făcătoare de minuni.
În folclorul autohton, se vorbește despre pelin ca fiind planta care alungă ielele și alte duhuri necurate și care, prin puterile ei tămăduitoare, îi ferește pe oameni de boli sau alte nenorociri care planează asupra lor în perioada Rusaliilor. De asemenea, planta se folosește și ca medicament, cu precădere în zonele rurale, unde se crede că ajută la digestie sau combate umflăturile și bolile de ochi.
Tot la sate, oamenii vopsesc lâna cu ajutorul pelinului sau chiar produc săpun din el, profitând de aroma sa foarte puternică. În zonele urbane însă, pelinul este cunoscut doar pentru puterile sale mitice, oculte. Severinenii cred cu sfințenie în aceste legende, așa că nu riscă să rămână fără pelin în această perioadă. ”Mi-am cumpărat pelin pentru că așa știu de la părinții mei, că e bine în perioada asta. Te ferește de tot felul de necazuri care pot să apară. E bine să fii prevăzător”, ne spune Mădălina Drinceanu, studentă. Tradiția pelinului se păstrează din generație în generație, iar sărbătoarea Rusaliilor, gratulată mai nou și de Parlamentul României, este considerată de mulți oameni drept cea mai importantă și sfântă sărbătoare din an.
Comercianții vând pelin pe bandă rulantă
Vânzătorii de pelin cunosc foarte bine întrebuințările multiple ale acestei plante, fapt ce îi ajută să-și vândă bine marfa. ”Oamenii cumpără foarte mult zilele astea, ca să se ferească de rele. Femeile îl pun în cadă atunci când spală, iar bărbații îl poartă la brâu sau în buzunar. Poate să fie ținut și prin casă, pe la geamuri ca să țină afară boalele trimise de Rusalii. Așa a rămas tradiția din bătrâni, mamă”, ne spune binevoitoare Roxanda Boboc, care aduce în