Aproximativ 1.000 de euro trebuie plătiţi pentru conservarea celulelor stem La Spitalul Orăşenesc din Bumbeşti-Jiu există, de mai bine de doi ani, posibilitatea să fie recoltate celule stem, care pot ajuta pentru vindecarea leucemiilor şi a altor hemopatii maligne sau non-maligne. Este primul spital din judeţul Gorj, unde au început să se facă astfel de recoltări, după ce în urmă cu ceva timp, erau doar câteva astfel de centre în ţară. Celulele pot fi folosite şi la rudele de gradul întâi, în primul rând fraţi şi în mai mică măsură mama sau tata, după testarea compatibilităţii genetice. Nu este nevoie de o tehnică sofisticată: „În ceea ce priveşte operaţiunea de recoltare a celulelor stem, nu este vorba de tehnici foarte avansate sau costisitoare, singura condiţie este ca acel sânge care conţine celulele să fie recoltat în condiţii de maximă siguranţă, să nu fie infestat“, ne-a spus medicul Damian Diţescu, care, împreună cu o echipă de asistente de la secţia obstetrică-ginecologie, se ocupă de aceste recoltări.
Celulele sunt păstrate toată viaţa copilului
Costul unei astfel de operaţiuni nu este foarte mare. Părinţii încheie un contract cu acea firmă, care în trimestrul trei de sarcină le trimite o trusă specială, împreună cu toate auxiliarele necesare. Firma are obligaţia ca, după ce a analizat acel sânge în laborator şi s-a ajuns la concluzia că este bun, să anunţe familia şi totodată să-l conserve pe toată durata de viaţă a copilului într-o bancă specială din Slovacia. Peste 24 de mămici din Gorj au apelat la acest serviciu medical.
Eforturi financiare
Părinţii vor plăti în jur de 1.000 de euro - conservarea, şi aproximativ 30 de euro, anual, păstrarea. Potrivit medicului Diţescu, cel puţin o dată pe lună, vine câte o mamă care doreşte să-i fie recoltate celule stem şi asta pentru că părinţii conştient