Spitalele din judeţ mai au rezerve doar pentru cazurile de urgenţă
Pacienţii care trebuie să se opereze sunt sfătuiţi de medici să-şi găsească donatori printre rude şi prieteni.
Spitalele botoşănene se confruntă cu o lipsă tot mai acută de sânge, deficit care se răsfrânge asupra pacienţilor care au nevoie de intervenţii chirurgicale. „Avem asigurat sângele pentru chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, însă doar pentru cazurile de urgenţă. Chiar şi aşa nu ştiu dacă sângele este suficient pentru că avem carenţe la anumite grupe mai rare“, a afirmat Mihaela Miler, directorul medical al Spitalului „Mavromati“. Din acest motiv, medicii sunt nevoiţi să amâne intervenţii care nu sunt urgente. Cei mai afectaţi sunt bolnavii care fac hemoterapie, care au nevoie de transfuzii şi care trebuie să „vâneze“ pe cont propriu donatori de sânge.
Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani mizează pe iniţiativele ONG-urilor pentru a-i atrage pe donatori la Centrul de Transfuzii. „Vom încerca să colaborăm cu anumite unităţi cum am făcut şi până acum, respectiv cu Jandarmeria, Armata şi cu ONG-urile, ca să ne poată sprijini în acţiunea de donare de sânge. Am colaborat destul de bine şi cu elevii din ultimul an de liceu“, a precizat Tamara Ciofu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.
Cadrele medicale de la Centrul de Transfuzii Sanguine abia reuşesc să facă faţă cererii de sânge din partea secţiilor de terapie intensivă din spitalele din judeţ.
Donatori apar doar de Paşte şi de Crăciun
Autorităţile spun că botoşănenii vin să doneze doar în perioada Sărbătorilor, când au nevoie de bani. Astfel, cele şapte tichete de masă în valoare de 8,48 de lei fiecare stârnesc interesul donatorilor doar de Crăciun şi de Paşte. „Săptămâna trecută, bonurile valorice nu au mai fost acordate, iar numărul donatorilor a scăzut drastic. Am luat legătura cu