Figurinele din lut realizate de artistul popular redau, în detaliu, universul satului românesc. Operele lui Nicolae Diaconu sunt unicate în lume. NĂSCUT : mai 1955, Ţibăneşti, Iaşi
FAMILIE : căsătorit, trei copii
STUDII : 12 clase primare
S-a născut în satul moldovenesc Ţibăneşti, acolo unde tradiţia se păstra cu sfinţenie. Astăzi, bărbatul încearcă să recreeze tot ceea ce a văzut în satul de baştină. „Când eram mic cu vacile pe un deal şi, de plictiseală, modelam păsări şi diverse animale din lut” , îşi aminteşte bărbatul. În timp, şi-a format mâna, iar acum a ajuns un artist de renume mondial. S-a stabilit la Codlea unde şi-a făcut propriut atelier de prelucrare a lutului
Pasiune şi răbdare
Cel mai mult îi place să redea chipul ţăranului român şi, cu o răbdare de fier, modelează perfect fiecare detaliu al feţei persoanjelor pe care le realizează. A reuşit astfel să le dea viaţă lui Ilie Moromete sau Nea Mărin.
Răbdarea şi pasiunea pentru lut au fost moştenite şi de fiul său cel mare, Marius. Băiatul, în vârstă de 30 de ani, a „furat” meşteşugul de la tatăl său, iar acum cei doi lucrează în acelaşi atelier. Modelează împreună cele mai sugestive personaje şi obiecte care redau imaginea satului românesc. „Facem totul folosind instrumente rudimentare. Nu îţi trebuie decât idei, restul vine de la sine. Din lut poţi să creezi un adevărat univers al satului” , este de părere bărbatul.
Personajele făcute din lut imită perfect originalul. „Locuitorii satului sunt îmbrăcaţi exact ca în viaţa reală: le pun opinci în picioare, le fac iţari, ie sau cămaşă, cojoace, căciulă sau năframă, toate acestea din lut” , explică artistul.
Artist de renume mondial
Tehnica şi universul tematic pe care le abordează Nicolae Diaconu este extrem de apreciată atât în