Din 225 de depozite municipale, numai 20 îndeplinesc normele europene de mediu.Aproape jumătate din depozitele de deşeuri din zona urbană trebuie să se conformeze standardelor europene până în 2017. Datele statistice ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ale Institutului Naţional de Statistică arată că, la nivelul anului 2008, aproximativ 99% din deşeurile produse în oraşele din România au fost depozitate în spaţii încadrate în clasa „B“, majoritatea fiind neconforme.
Din cele 225 de depozite care există în zona urbană, numai 20 îndeplinesc normele europene de protecţie a mediului şi pe cele de sănătate.
Pentru celelalte 205 calendarul convenit de autorităţile române cu oficialii Uniunii Europene prevede închiderea a 78 dintre ele în cursul acestui an, restul urmând să-şi sisteze activitatea până în anul 2017.
Tot la nivel urban, sub 80% din populaţie beneficiază de serviciile societăţilor de salubritate.
La nivelul satelor şi al comunelor, până la jumătatea lunii iulie a acestui an, toate gropile de gunoi din mediul rural trebuie închise.
Peste 7.000 de gropi de gunoi în mediul rural
Potrivit datelor Gărzii Naţionale de Mediu, până în luna aprilie au fost închise numai 1.300 de gropi de gunoi din cele peste 7.000. În paralel cu închiderea etapizată a gropilor de gunoi, autorităţile locale trebuie să înceapă construcţia unor depozite ecologice de deşeuri, care să respecte standardele europene de mediu sau să gestioneze transferul deşeurilor către gropile municipale.