Unele dintre cele mai senzuale fructe, căpşunele, sunt considerate elixirul tinereţii, fiind incluse într-un clasament special al USDA (Autoritatea americană de verificare a calităţii alimentaţiei). Ele fac obiectul de studiu al Universităţii din Davis, California, unde se caută voluntari amatori ai acestor fructe dulci şi cărnoase pentru a verifica efectele benefice pe care un regim pe bază de căpşune l-ar putea avea asupra bolilor cardiovasculare, inflamatorii, precum şi asupra colesterolului.
Aceste fructe pot fi consumate în diverse feluri. Ele se spală în strecurătoare înainte de a li se îndepărta codiţa. Proaspete, cu zahăr sau fără, constituie un desert delicios. Pot fi puse în salate de fructe, îngheţate etc. Se folosesc atât în patiserie (tarte, mousse-uri, bavareze, sufleuri), cât şi în cofetărie. Din ele se poate prepara un sirop excelent, dar, mai ales, o dulceaţă delicioasă, dacă fructele sunt întregi. De asemenea, căpşunele pot fi macerate în alcool, obţinându-se un vin, o şampanie foarte parfumate.
Proprietăţi
Potrivit specialiştilor, alături de afine şi spanac, căpşunele au o putere antioxidantă de până la 20 de ori mai mare decât celelalte alimente, plus un conţinut de vitamina C mult mai mare chiar decât al citricelor. Ele conţin hidraţi de carbon, săruri de potasiu, fosfor, sodiu, calciu şi fier, vitaminele A, B1 şi B2. Sunt o sursă excelentă de enzime, săruri minerale şi vitamine. Fortifică ţesuturile, oasele, dinţii şi purifică şi revigorează organismul. Totuşi, consumate în cantităţi mari, ele pot produce indigestii sau alergii. La unele persoane, organismul reacţionează negativ la substanţele aromatice conţinute de aceste fructe.
Sucul de căpşune este indicat în afecţiuni hepatice, ale sistemului nervos şi în reumatism. Se bea, timp de zece zile, după micul dejun, câte un pahar de suc proaspăt, preparat ast