Portughezul Jose Manuel Barroso a acceptat propunerea presedintiei UE de a candida pentru un al doilea mandat de cinci ani la presedintia Comisiei Europene, informeaza AFP. Este intrarea oficiala in cursa a presedintelui in exercitiu al COmisiei, insa el a spus ca va accepta postul doar daca statele UE si Parlamentul European vor accepta programul sau ambitios.
"Aceasta acceptare a candidaturii pentru un nou mandat presupune a priori ca statele membre, Consiliul European si Parlamentul European accepta ambitiosul program pe care il voi propune pentru Europa pentru urmatorii cinci ani", a spus Barroso, "Cred ca intr-o vreme de criza, avem nevoie de o Comisie Puternica si o Uniune Europeana puternica. Avem nevoie de aceasta ambitie", a adaugat el.
Barroso a fost acuzat de numerosi lideri europeni ca tocmai fermitatea despre care vorbeste i-a lipsit in a administra la nivel european efectele crizei economice si ca planul mandatului anterior s-a dovedit a fi un fiasco, daca ne gandim doar la Agenda Lisabona. Totusi, exista multi lideri care au anuntat deja sustinerea lui Barroso pentru un nou mandat, iar faptul ca dreapta a castigat alegerile europene este un avantaj, desi in PE ea nu detine majoritate si trebuie sa negocieze dur cu socialistii si liberalii. Este foarte probabil ca liberalii sa sustina un presedinte de dreeapta al Comisiei, iar, potrivit EUobserver, Graham Watson, liderul ALDE in exercitiu, spunand ca o alianta a liberalilor cu PPE la votul secret din iulie ar fi "o concluzie logica".
Premierul ceh Jan Fischer, cel care i-a facut lui Barroso propunerea formala de a candida, va calatori la Berlin pentru discutii cu Angela Merkel privind candidatura lui Barroso, inainte de a discuta cu restul liderilor celor 26 de state membre.
Socialistii au fost extrem de critici la adresa lui Barroso si probabil ca sustinerea