De-a lungul si latul Europei, partidele social-democrate sunt in retragere, in fata avansului dreptei.
Tendintele in politica europeana sunt surprinzatoare - daca e sa analizam rezultatele recentelor alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinul ar fi trebuit sa fie adjudecat fara suprize de partidele de centru-dreapta, scrie Times.
Lumea vuieste despre "esecul capitalismului", asa ca ideologia social-democrata ar fi trebuit sa aiba o mai mare atractie la electorat. De ce a esuat totusi stanga?
In Franta si Marea Britanie, stanga a avut rezultate dezastruoase, in Italia a obtinut rezultate mediocre, la fel ca si in Spania. In Germania, Austria si Olanda se poate vorbi de un esec. In schimb, partidele de centru dreapta si, din nefericire, extrema dreapta, s-au descurcat foarte bine.
Momentul in care are loc aceasta situatie este deosebit de interesant. Stanga social-democrata s-a ridicat ca urmare a instabilitatii capitalismului si si-a construit baza organizationala oferindu-le muncitorilor puterea de a se lupta pentru a-si proteja salariile in timpuri economice grele.
In plan ideologic, partidele de centru stanga au contribuit cu ideile care ar putea ajuta capitalismul sa se salveze de sine insusi - principiile economice ale lui Keynes si politica bunastarii redistribuite. Actuala criza economica a reprodus deci multe din conditiile care au dus la crearea democratiei sociale.
In aceste circumstante, sunt doar patru posibile explicatii pentru esecul electoral al stangii.
Prima, improbabila, este ca electoratul european este inca indragostit de capitalismul neoliberal.
A doua, mai credibila, este ca in vremuri economice dificile, partidele care promoveaza taxe scazute si cheltuirea chibzuita a banilor au tendinta sa aiba mai mult succes la urne.
In al treilea r