O campanie cu buget infim, iniţiată de o mână de voluntari, a dus la oprirea vânătorii în parcurile naţionale din România. Florina Rădulescu, cea care a reprezentat Asociaţia Kogayon la Gala Societăţii Civile din 20 mai, nici măcar n-a îndrăznit să spere că va pleca acasă cu mai mult de o diplomă. Când a văzut cine sunt premianţii secţiunii „Protecţia mediului” - campania lui Mihai Tatulici şi organizaţia lui Dragoş Bucurenci, MaiMultVerde - Florina se gândea deja că asociaţia pe care o reprezintă se va alege cu „praful de pe tobă”.
Din prezentarea făcută câştigătorului secţiunii - „un proiect emblematic”, organizaţie care „stă de pază la ordinea morală” - n-a înţeles din prima că e vorba de Kogayon. „Eram eu, soţul meu şi mama mea la gală. Şi Adi îmi zicea «da, da, du-te»”, îşi aminteşte ea. Auzise numele campaniei „Stop vânătorii în parcurile naţionale”.
Premiaţi pentru curaj şi puterea exemplului
Florina a urcat pe scenă şi a ridicat primul trofeu câştigat în acea seară. L-a anunţat prin SMS pe Florin Stoican, preşedintele asociaţiei, şi se gândea să plece pentru că se făcuse târziu. Dar a auzit din nou numele campaniei. De data aceasta, câştigase premiul întâi la secţiunea „Buget-/Eficienţă+”.
Florina Rădulescu a ridicat trofeele pentru Kogayon
Începuse un al doilea mesaj către Florin când pe ecranul din sală a apărut scris „Marele Premiu”. „Au scos plicul şi au citit: «Campania stop vânătorii în parcurile naţionale». Noi eram cu premiile în mână, nu ştiam unde să le mai punem. Mi-a căzut telefonul pe jos. Îmi venea să aplaud şi eu. A fost ceva foarte surprinzător. Chiar a fost emoţionant”, povesteşte Florina Rădulescu.
Juriul a spus că a premiat nu doar proiectul în sine, ci şi „curajul, determinarea şi mai ales exemplul pe care acest tip de acţiune îl poate da”. Campania Kog