In aprilie, aporturile de capital au fost de 378 mld. euro, in scadere cu 19% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Analistii spun ca volumul investitiilor straine este inca la un nivel bun, estimarile pentru 2009 ajungand pana la -50% fata de anul trecut. Investitiile straine directe mai cuprind, pe langa majorarile de capital, si creditele intragrup si profitul reinvestit in proportie de circa 50%.
Fata de martie, majorarile de capital au inregistrat o crestere cu aproape 150 de milioane de euro, insa in mod traditional in luna martie sunt mai putine infuzii de capital, cand actionarii „asteapta" rezultatele pe anul precedent, urmand ca in aprilie sa fie operate noi majorari de capital.
„Actionarii aproba la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie situatiile financiare incheiate pe anul trecut si pot decide in sedinta adunarii generale noi majorari de capital, mai ales ca profit reinvestit", spune analistul financiar Dragos Cabat.
In topul companiilor care au primit in luna aprilie infuzii de capital de la actionarii straini se afla lantul de supermarketuri Mega Image, detinut de grupul belgian Delhaize, cu o majorare de capital de 17,2 milioane de euro. Pe locul doi urmeaza santierul naval STX RO Offshore Braila (fost Aker Braila), cu o majorare de capital de 17 milioane de euro, iar pe locul trei este furnizorul elvetian de solutii in telecomunicatii Air Bites, cu o majorare de capital de 15 milioane de euro.
Cei mai multi bani au venit in luna aprilie de la actionarii din Franta, Olanda si Elvetia, adica peste 50% din totalul de 378 de milioane de euro. In orice caz, companiile straine care au investit in subsidiarele lor locale este posibil sa fie doar inscrise in Olanda din considerente fiscale, dar sa fie afaceri germane, spre exemplu.
Bancile, companiile de asigurari, retailul si industria auto au primit in luna apr