Un efect al situaţiei economice nefavorabile de pe piaţa de construcţii este şi falimentul. Meşteri plătiţi mai puţin, garanţii ale lucrărilor mult mai mari, marje de negociere superioare. Asta obţineţi în această perioadă dacă vă gândiţi să faceţi lucrări de reabilitare. Nu numai preţul este pe o pantă descendentă, ci şi numărul clienţilor. „Piaţa e în scădere, iar din punct de vedere al clienţilor am rămas cu persoanele juridice, dar cu lucrări extrem de mici.
Persoanele fizice sună doar ca să întrebe de costuri. Nimic concret”, spune Tudor Niculescu, administrator al unei firme care oferă montaj plăci de gips-carton.
Terraform este una dintre firmele cele mai mari de montaj de plăci ceramice. Reprezentanţii companiei cred că anul acesta este propice firmelor care lucrează la negru.
„Se înregistrează o scădere semnificativă a cererii pe sectorul comercial şi un uşor regres pe sectorul rezidenţial, unde acum se temină proiectele începute în anii precedenţi. Am redus acum preţurile cu 10-15%, pentru că la sectorul rezidenţial suntem nevoiţi să intrăm în competiţie cu cei ce lucrează la negru”, spune Tudor Bădiţescu, director general al companiei.
Impozitul forfetar face victime
Lucrările solicitate sunt din ce în ce mai mici pentru firmele din domeniu. În condiţiile în care numărul clienţilor ajunge la un nivel de două ori mai mic raportat la anul trecut, presiunea asupra bilanţului financiar al companiilor este accentuată.
„Dacă anul trecut eram nevoiţi să refuzăm o parte dintre lucrări din cauza numărului foarte mare de cereri, luna trecută a trebuit să închidem firma, în condiţiile în care a apărut impozitul forfetar, iar volumul lucrărilor a ajuns la mai puţin de jumătate. În plus, preţul manoperei a scăzut cu peste 15%, dar nici aşa nu sunt prea mulţi oameni care să ne solicite