Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad se rezumă la întâlniri formale cu elevii. Tot mai mulţi elevi abandonează şcoala, fie din lipsă de bani, fie din simplul fapt că provin din familii dezorganizate, potrivit reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad. Situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare. Din anul 2006, numărul tinerilor care aleg să renunţe la cursuri este într-o creştere continuă.
„Dacă în anul şcolar 2006-2007, 140 de elevi, atât din ciclul primar, gimnazial, cât şi liceal au abandonat orele de curs, în anul şcolar 2007-2008, numărul a crescut cu 52 de elevi. O parte din tineri îşi justifică absenţa prin faptul că vor să studieze în străinătate. Noi nu avem de unde să ştim sigur că acesta este motivul pentru care ei solicită întreruperea ciclului şcolar”, a explicat inspectorul şcolar Laura Putnic.
Merg la lucru, cot la cot cu părinţii
Potretul tânărului care se lasă de şcoală este aproape previzibil. Vine din zone mărginaşe şi face parte din grupurile sociale defavorizate. Un alt motiv pe care îl invocă atât părinţii, cât şi copiii care se lasă de şcoală este costul învăţământului. Cei mai predispuşi la abandon, conform inspectorilor şcolari din Arad, sunt tinerii romi. Potrivit unor statistici, aceştia renunţă la şcoală pentru a putea lucra cot la cot cu părinţii. Familile din care provin sunt numeroase, iar banii câştigaţi de părinţi nu sunt suficienţi pentru a hrăni pe toată lumea. Astfel sporesc rândurile analfabeţilor în România.
Razii preventive în baruri
Neputincioşi în faţa fenomenului de abandon, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, caută tineri cu probleme prin baruri. Raziile semestriale printre chiulangii sunt numite, generic, „Stop absenteismului şi abandonului şcolar”.