Starea de ameţeală are deseori alături şi leşinul, iar ameţeala şi leşinul nu au legătură cu labirintul din urechea medie. Ameţeala şi leşinul vin în urma unei hipocalcemii, adică a unei concentraţii scăzute de calciu, în urma unei deshidratări din cauza unei cure stupide de slăbire etc. Şi vertijul, şi ameţeala se încadrează la capitolul tulburărilor de echilibru.
Tulburările de echilibru se însoţesc şi de spaimă. Tulburările de echilibru au la bază nereguli care apar în trei componente importante ale organismului. Când apar tulburările de echilibru, ceva s-a întâmplat în organul echilibrului perfect, care este labirintul şi limfa care îl scaldă. A doua componentă a păstrării echilibrului este o vedere foarte bună. Iar a treia componentă se referă la scheletul omului, la articulaţii, la muşchi, care primesc comenzi de la anumiţi senzori: cum că te-ai aplecat, de exemplu, într-o parte şi atunci vine o poruncă la muşchi să se încordeze pentru a restabili echilibrul. Explică acest important capitol profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi preşedinte al Societăţii ORL din Ţările de Limbă Latină.
Cei care au fost bântuiţi de vertije acuză în cele mai multe cazuri aşa-numitul sindrom Menier. Este o eroare, pentru că doar aproximativ 15% dintre cazurile de vertij au drept cauză sindromul Menier, restul de 85% fiind un vertij banal şi nepericulos, numit vertijul parosistic benign.
Sindromul Menier
Dar să vedem ce este vertijul din sindromul Menier cel adesea acuzat în mod exagerat. Sindromul Menier este un vertij complet, însoţit de mişcarea globilor oculari, care se zbat rapid în lateral. Omul, în sindromul Menier, pentru a nu se prăbuşi, stă cu un picior mai depărtat tocmai pe partea unde este afectat labirintul. Când un om cu sindrom Menier ţine ochii închişi, el nu merge înainte sau înap