Cel mai tânăr sportiv de la Clubul Ecvestru din Piatra Neamţ este îndrăgostit de cai, dar şi om de bază atunci când trebuie să-i îngrijească în padocuri
Pe Bogan nu îl găseşti foarte uşor în Baza Hipică pentru că toată lumea are nevoie de el şi zbârnâie de ici-colo cu treburi ca un om mare. Cu o şapcă trasă ştrengăreşte pe ochi, tânărul apare imediat ce este chemat de un coleg.
Bogdan a acceptat interviul cu oarece emoţie şi reţinere pentru că nu este obişnuit să fie în centrul atenţiei. În plus, tânărul era preocupat să le „facă programul” cailor. „Să fac programul înseamnă să le dau apă, ovăz, fân, să îi curăţ şi să le pregătesc harnaşamentul”, explică Bogdan.
„Bunicul m-a urcat pe cal”
Băiatul spune că a fost fermecat de cai încă de când era mic. Bunicul din partea mamei a avut întotdeauna un cal de care se folosea în gospodărie. „Bunicul m-a urcat pe cal prima dată, când aveam vreo trei ani. De atunci, am mai încălecat vreo şase. Acum avem o iapă, «Ţuşca» îi zice, şi cu ea mă înţeleg foarte bine”, spune copilul.
În urmă cu trei ani a văzut la un post local de televiziune o emisiune despre cursurile de călărie de la Şcoala de Echitaţie a Clubului Ecvestru de la Piatra Neamţ şi a venit într-un suflet să înveţe totul despre cai. „Am făcut aici 36 de ore de curs şi, la final, am dat examenul de atestare pe care l-am luat cu nota 9 la teorie şi cu 10 la practică”, povesteşte mândru Bogdan.
„Am zburat din şa”
Băiatul nu s-a mulţumit cu hârtia care atesta că e călăreţ şi, din vara lui 2007 a continuat antrenamentele, trei zile pe săptămână, ca un adevărat sportiv care se pregăteşte de performanţă.
Între ele, muncea cot la cot cu îngrijitorii cailor. A participat şi la concursuri.„Am fost la vreo patru până acum şi cel mai bun rezultat a fost locul IV la «debutanţi», la Cupa din toamnă de la Piatra Neamţ”.
Din competi