Deşi regimul lui Nicolae Ceauşescu era tot mai izolat în Occident, în anul 1989 a apărut la Paris, sub semnătura scriitorului N. Asfoura, o lucrare omagială intitulată "România, o politică externă independentă". Este prilejul de a i se face dictatorului de către autorul volumului un profil în stilul specific sistemului comunist şi nu Vestului.
"Personalitatea preşedintelui Nicolae Ceauşescu, ideile şi activitatea sa politică se identifică cu politica externă a României (...) Preşedintele Nicolae Ceauşescu este animat de un profund umanism revoluţionar, temelie a încrederii în victoria finală a forţelor sociale ce luptă pentru pacea şi securitatea internaţională", scria N. Asfoura.
Pe parcursul lucrării erau tratate exact temele predilecte ale propagandei României socialiste precum dezarmarea, iniţiativele diplomatice privind securitatea şi cooperarea în Europa, transformarea Balcanilor într-o zonă a bunei vecinătăţi şi rolul Partidului Comunist Român în cadrul mişcării comuniste internaţionale.
Un astfel de volum era înregistrat în documentele Ministerului Afacerilor Externe drept o urmare a "interesului crescând pentru România socialistă, pentru poporul român". Fireşte, în documente nu se specifica nimic despre chinul diplomaţilor români de a face posibilă apariţia unor astfel de lucrări, care erau pe placul Cabinetelor 1 şi 2 şi anturajelor din jurul acestora.
În acel an, potrivit unei sinteze informative a Direcţiei Cultură şi Presă a Ministerului Afacerilor Externe din care vă prezentăm mai jos fragmente, au apărut, pe lângă omagiile la adresa conducătorului de la Bucureşti şi câteva cărţi privitoare la istoria şi civilizaţia românească. Concomitent, ambasadele României monitorizau "interesul unanim" pentru reuşita plăţii datoriei externe.
Pentru MAE a fost un succes apariţia în Oc