Al doilea parc natural al României, ca suprafaţă, după Parcul Natural Munţii Maramureşului, se află în grija a numai 13 paznici, care strâng gunoaiele în urma turiştilor. Parcul Natural Porţile de Fier a fost creat pentru a proteja 332 de specii de animale, 208 specii de păsări, peste 17 specii de reptile şi 117 specii de plante, toate ameninţate cu dispariţia. Dunărea traversează defileul carpatic între Baziaş şi Gura Văii şi urmăreşte, pe o lungime de 140 de kilometri, pe teritoriul judeţelor Caraş-Severin şi Mehedinţi, Parcul Natural Porţile de Fier, al doilea ca mărime din România. Parcul măsoară peste 115.000 de hectare, se află în patrimoniul UNESCO, iar pe cuprinsul său există 18 rezervaţii naturale.
1 Laleaua de Cazane, plantă unică pe glob, înfloreşte pe coastele Ciucarului Mare, iar viperele cu corn şi broaştele ţestoase de Banat se adăpostesc în Munţii Mehedinţi.
În acest spaţiu declarat monument al naturii se află păşuni şi fâneţe pe care localnicii îşi pasc vitele, lucru aproape unic în Europa, fapt ce demonstrează că locul nu este întreţinut artificial, creându-se astfel un echilibru între om şi natură.
2 Numai 13 rangeri, care au o singură Dacie papuc, supraveghează zona ce se află în subordinea Administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier şi la discreţia proprietarilor de vile din Clisura Dunării.
3 Broaşte ţestoase şi vipere cu corn. Principala cale de acces spre parc este DN 57, ce urmăreşte cursul Dunării prin tuneluri săpate în munte, ale cărui poale, gata să cadă, se sprijină în plase de protecţie şi brâuri de ciment. Şoseaua este îngustă, iar din loc în loc întâlneşte drumuri de munte ce se abat spre rezervaţiile naturale.
Rangerii se deplasează în rezervaţie cu bicicletele sau, de cele mai multe ori, o pornesc la pas
Înainte de a se învrednici spr