Cele doua tari, care detin cele mai mari rezerve monetare din lume, doresc sa puna capat suprematiei dolarului pe pietele financiare si cer crearea unei noi monede internationale. FMI este de acord ca o astfel de masura ar intari stabilitatea sistemului financiar mondial.
China si Rusia, doua dintre cele mai mari tari emergente, fac presiuni pentru introducerea unei noi monede internationale care sa poata fi folosita pentru pastrarea rezervelor monetare, ceea ce ar insemna incheierea suprematiei dolarului american pe pietele financiare. In prezent circa 70% din rezervele monetare mondiale sunt denominate in dolari, potrivit Fondului Monetar International, iar multe tari sunt nevoite sa-si diversifice finantele pentru a evita expunerea excesiva fata economia americana, scrie presa straina.
Rusii si chinezii se tem ca vor pierde sute de miliarde de dolari in cazul in care dolarul american se va deprecia puternic ca urmare a emisiunii monetare masive necesara punerii in aplicare a programelor de sustinere a economiei concepute de administratia Obama.
China trage semnalul de alarma
Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale chineze, a propus lansarea unei noi monede mondiale, mizand in special pe ideea ca actuala criza a fost generata de interdependentele excesive intre monedele nationale si dolar. Statutul dolarului american de moneda de rezerva internationala a permis Statelor Unite sa acumuleze deficite bugetare uriase, finantate de exporturile tarilor mari, Xiaochuan argumetand ca un nou sistem monetar de rezerva, controlat de Fondul Monetar International (FMI), s-ar putea dovedi mult mai stabil si mai viabil din punct de vedere economic.
Criza economica mondiala a scos la suprafata vulnerabilitatile inerente si riscurile sistemice ale regimului monetar international existent in prezent. Oficialii chinezi sunt ingrijorati