Conţinutul de flavonoide liposubile, taninuri, rezine, piperitonă, ulei eteric aromat recomandă frunzele de eucalipt în tratarea afecţiunilor respiratorii acute sau cronice. Astfel, pentru gripă, guturai, răceală, sinuzită, rinită, bronşită se recomandă infuzia preparată din 20 g de frunze de eucalipt şi 200 ml de apă.
Aromaterapie
Cristina Bălănescu, medic primar, medicină generală cu competenţă în terapii complementare de la centrul medical Clar Med, recomandă utilizarea eucaliptului sub formă de ulei volatil în aromaterapie. Acesta are un rol antiinfecţios şi dezinfectant. Cu uleiul eteric de eucalipt se pot face masaje pe piept, spate şi gât. Pentru a vă bucura de efecte revigorante rapide asupra organismului este suficient să puneţi câteva picături de ulei în apa de baie sau să faceţi masaje în zona frontală şi a tâmplelor. În afecţiunile renale şi genitale, uleiul de eucalipt dă rezultate pozitive dacă se fac masaje locale cu ulei sau băi de abur. În bolile aparatului digestiv se recomandă infuzie, din care se consumă câte două ceşti zilnic, între mesele principale. Şi diabetul zaharat poate fi combătut, dacă se bea un decoct făcut prin fierberea într-un litru de apă a 15 g de frunze uscate.
CONTRAINDICAŢII. Medicul Cristina Bălănescu atrage atenţia că eucaliptul stimulează activitatea cardiacă. Prin urmare, trebuie folosit cu grijă de persoanele care suferă de afecţiuni cardiace. De asemenea, dozele prea mari pot declanşa reacţii adverse: greaţă, vărsături, indigestii, dureri de cap. La ingerarea a peste 10 ml de ulei eteric, doza poate fi letală. Este contraindicat cu desăvârşire în cazul copiilor sub 12 ani şi al mamelor care alăptează. De asemenea, uleiul eteric nu va fi folosit de persoane cu afecţiuni digestive şi hepatice grave.
Conţinutul de flavonoide liposubile, taninuri, rezine, piperitonă, ulei eter