Potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, numărul bolnavilor de diabet zaharat creşte vizibil de la un an la altul. În primele patru luni ale acestui an numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu diabet zaharat este de aproape 18.000.
În aceeaşi perioadă a anului trecut, la DSP Suceava erau înregistrate peste 16.000 de astfel de cazuri.
Din rândul bolnavilor de diabet zaharat, fac parte, din păcate, şi aproximativ 100 de copii.
“Programul de evaluare a stării de sănătate a dus la o creştere foarte rapidă a numărului de pacienţi nou descoperiţi. S-a constatat o creştere de trei ori mai mare decât în condiţii obişnuite”, a spus Alexandru Lăzăreanu, şeful DSP Suceava.
Diabetul zaharat este o boală caracterizată printr-o insuficienţă relativă sau totală de insulină.
Pe termen lung, creşterea nivelului de zahăr în sânge, adică a glicemiei, duce la o serie de modificări în corpul uman, organele cele mai afectate fiind sistemul nervos, ochii şi rinichii.
Printre cele mai importante simptome ale bolii sunt nevoia de a bea multă apă, urinări dese, creşterea poftei de mâncare cumulată cu o scădere a greutăţii, vindecarea întârziată a rănilor, tulburări de vedere, infecţii urinare repetate, amorţeli ale extremităţilor corpului şi o stare de oboseală permanentă.
Cum să evitaţi diabetul
Consumaţi mai multe fibre care se găsesc în legume proaspete, cereale, fructe şi păstăi ca mazărea şi lintea. Acestea vor asigura un plus de fibre, vitamine şi minerale.
Alegeţi cu grijă proteinele. Consumati carne de pasăre, ouă, peşte sau produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, în locul cărnii de porc sau vită.
Evitati sarea, care poate agrava una dintre complicatiile diabetului şi anume hipertensiunea arterial