Ideea de a urma o facultate în străinătate prinde contur în mintea tot mai multor liceeni. Reuşesc doar cei care au părinţi cu o situaţie materială solidă. O bursă se poate câştiga fie prin Ministerul Educaţiei, fie prin înscrierea on-line direct la universităţile străine. Există însă şi varianta centrului de consiliere gratuită. La Constanţa, Inspectoratul Şcolar sprijină mai nou iniţiativa organizaţiei Study Abroad Advising Center (www.education-abroad.ro) de a prezenta în licee elevilor de-a XII-a oportunităţile de înscriere la facultate în Marea Britanie. Organizaţia înfiinţată în 2006 este acreditată de universităţi să ofere asistenţă pentru pregătirea dosarului de admitere în instituţiile respective.
Consiliere pas cu pas
„Am fost primul centru de consiliere pentru studiu în străinătate la nivel universitar din România. Am consiliat peste 700 de studenţi, iar aproape toţi aplicanţii au fost admişi“, declară Andreea Vâtea, managerul Study Abroad Advising Center.
Concret, centrul se ocupă de formalităţile de înscriere. „Îi sprijinim pe cei acceptaţi să obţină bursele şi finanţările necesare, să îşi găsească o cazare accesibilă, fie în campus, fie în sectorul privat şi le oferim şi asistenţă în pregătirea unui CV pentru a se angaja în Marea Britanie pe durata studiilor“, precizează Andreea Vâtea.
Prima întâlnire liceeni constănţeni - consilier educaţional a avut loc în aprilie 2008. „Numai din municipiul Constanţa, anul trecut au fost acceptaţi la studii în Marea Britanie peste 60 de elevi, iar anul acesta numărul solicitărilor vin din tot judeţul şi a crescut cu 30%. Cele mai vizate specializări au fost Ştiinţele economice, Arhitectura şi Comunicarea. Un procent de 10% dintre români aleg Filmul şi Regia, unde preţurile de studiu sunt mai mici decât în România“, relatează Andreea Vâtea.
În uni