În Târgovişte, comercianţii de produse alimentare fac abstracţie de normele de igienă şi vând covrigi sau pâine fără să folosească mănuşi. Inspectorii sanitar-veterinari spun că au făcut 56 de controale în ultima săptămână, dar nu au vizat covrigăriile. Pofta pentru un covrig cald poate dispărea imediat când vânzătoarea pune mâna pe bani şi apoi pe mâncarea mult aşteptată.
Chiar dacă doamnele din piaţă spun că sunt curate pe mâini, cumpărătorii îşi riscă sănătatea. ,,Sunt curată pe mâini, dar dacă nu-ţi convine, nu cumpăra”, acesta este cel mai cunoscut răspuns din partea vânzătoarelor.
De cele mai multe ori se trece cu vederea acest mic detaliu, dar hepatita şi bolile diareice sunt doar două dintre problemele care apar atunci când pâinea sau covrigul trece prin prea multe mâini înainte de a fi consumat. Medicii şi specialiştii în siguranţa alimentelor sfătuiesc oamenii să nu accepte produsele care nu respectă condiţiile igienico-sanitare.
Lipsa igienei aduce boli
Riscurile la care se expun cei care cumpără pâine şi covrigi de la o vânzătoare care nu foloseşte mănuşi sunt numeroase. "Nerespectarea igienei poate duce la orice boală cu transmitere orală. Hepatită virală A, boli diareice acute, toxiinfecţii alimentare, dizenterie sunt doar câteva exemple”, explică Remus Lupu, medic de familie.
Sunt şi oameni care cunosc riscurile de a se îmbolnăvi şi refuză categoric să mai cumpere produsele alimentare neambalate oferite cu mâna liberă.
„Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să observ cu stupoare cum vânzătoarele din piaţă îmi întind covrigii după ce au luat banii, asta bineînţeles fără a avea vreo mănuşă pe mână, motiv pentru care nici nu i-am mai luat”, povesteşte Gabriel, profesor de română.
Comercianţii riscă amenzi usturătoare
Foarte multe vânzătoare i