Specialiştii Staţiunii Pomicole Bistriţa se plâng că fructele din acest an sunt mici şi crăpate Producătorii din Cireşoaia se declară totuşi mulţumiţi de volumul producţiei şi aşteaptă coacerea soiurilor târzii, care promit să aibă dimensiuni ceva mai mari Şefii Staţiunea Pomicole din Bistriţa, unul dintre marii producători de cireşe din zonă, contează cam pe 24-25 de tone de cireşe anul acesta, în condiţiile în care într-un an bun se recoltează până la 30 de tone. Deşi au scăpat de îngheţ, cireşe din 2009 au suferit din pricina ploilor.
Cea mai secetoasă primăvară din ultimii 60 de ani, potrivit spuselor şefului Staţiunii Pomicole Bistriţa, Ioan Platon, şi-a pus amprenta asupra întregii producţii vegetale. „Cireşele noastre au rămas mici faţă de mărimea obişnuită. Faptul că n-a plouat în cele două luni decisive pentru cireşe, aprilie şi mai, când cel puţin în regiunea noastră se înregistrează vârf de precipitaţii, este foarte problematic”, a constatat directorul Staţiunii.
Cireşele sunt fructe sensibile şi dacă tot n-a plouat în perioada de coacere, nici prea multă ploaie de aici încolo nu le prieşte, pentru că, potrivit specialiştilor, riscă să putrezească sau să crape.
Exportatorii fac mofturi anul acesta
În patria cireşelor, la Cireşoaia, micii producători se declară relativ mulţumiţi de producţie, chiar dacă nu-şi fac mari speranţe să le vândă în acest an străinilor, din pricina dimensiunilor. Iudita Lucaciu şi-a adus marfa în Piaţa Decebal din Bistriţa: „Primele recolte de anul acesta au fost destul de bogate. Am adunat 150 de kilograme de cireşe. Fructele nu au fost foarte mari, dar sunt coapte şi destul de frumoase. Aştept să culeg soiul târziu, pietroasele”, mai spune femeia, care a preferat să vină la piaţă în Bistriţa, decât să le dea intermediarilor.
La Cireşoaia, în comuna Braniştea, oame