Cursul de schimb şi scăderea preţului gazelor a determinat o temperare a inflaţiei, în mai faţă de luna anterioară, până la 0%-0,2%, şi a ajuns la o valoare anuală de 6%, potrivit analiştilor economici.
Potrivit lui Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen România, inflaţia lunară s-a plasat, luna trecută, la 0%, iar cea anuală a coborât până la 6%, influenţată mai ales de cursul de schimb şi de scăderea preţului la gaze. „Totodată, contracţia cererii interne ajută foarte mult procesul dezinflaţionist‟, a declarat economistul pentru „Adevărul‟. Acesta a precizat că nu există pericolul unei deflaţii, fenomen ce are loc în alte state, în acest moment.
„Presiunile inflaţioniste sunt încă mari. Oricum, despre deflaţie se poate vorbi doar în termeni anuali, însă nu este cazul la noi‟, a precizat Ionuţ Dumitru. "La finalul anului am putea ajunge la o inflaţie de 4,5%, la limita superioară a intervalului ţintit de banca centrală", a mai declarat economistul, pentru NewsIn.
Presiuni din zona serviciilor
Potrivit consultantului de investiţii, Bogdan Baltazar, inflaţia lunară s-a plasat la 0,2% în mai, rata anualizată ajungând la 6,1%. „Influenţele vor veni, în continuare, din zona serviciilor, a componentelor şi pieselor de schimb. Cursul de schimb ar putea să influenţeze şi el inflaţia‟, a precizat Baltazar pentru „Adevărul‟. Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, estimează o rată lunară a inflaţiei de 0,1%, în condiţiile în care volatilitatea preţului petrolului pe pieţele internaţionale a contrabalansat aprecierea leului.
"În general, reacţia pieţelor este mai lentă la mişcările cursului de schimb decât la oscilaţiile preţului petrolului. Până la finalul anului, inflaţia anuală s-ar putea tempera până la 5%, peste intervalul ţintit de BNR, dar sunt incertitudini mari în continuare privind evoluţia preţurilor", a spus Laurian Lungu,