Voluntari din nouă ţări au venit la Cluj pentru a ajuta la demolarea unei case şi ridicarea uneia noi în cadrul programului Habitat pentru Umanitate. Ferencz şi Maria Kis, alături de Andreea, fetiţa lor de 12 ani, locuiesc în cartierul Gruia, într-o încăpere care cu greu poate fi numită locuinţă. De peste 10 ani, soţii Kis şi fiica lor împart o cameră de 16 metri pătraţi, care le servea drept dormitor, sufragerie, baie şi bucătărie. Peste puţin timp, însă, vor beneficia de o casă nouă, care va fi ridicată în cadrul programului inţiat de Habitat pentru Umanitate. Locuinţa va avea două niveluri, la parter urmând să fie un living, o baie şi o bucătărie, iar la etaj, două dormitoare.
La construcţie participă şi nouă voluntari sosiţi de la Praga, de la English International School. Americanul Jason Kucker are 31 de ani şi predă literatura engleză la instituţia din Praga. „Practic, decizia de a veni în România mi-a aparţinut”, spune el. Motivele care l-au determinat să aleagă voluntariatul în ţara noastră au fost două. „În primul rând, în programul şcolii noastre este un elev din România, iar în al doilea, bunica mea este româncă”, dezvăluie Jason. Alături de canadianca Marie-France Labelle el coordonează echipa de voluntari din care fac parte Alona Klopot, Oliver Balogh, Lucie Sujanova, Mariam Koloyan, Tomas Haba, Jan Lodin şi Valentina Paulova, elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, din ţări precum Israel, Cehia, Armenia, Belarus sau Marea Britanie.
Bucuroşi să ajute
„Vom lucra timp de patru zile aici, pe şantier. Cred că vom apuca doar partea de demolare a locuinţei. Oricum, e cea mai uşoară”, glumeşte Jason, care a participat, anul trecut, la un proiect similar în Macedonia.
Deşi a sosit abia ieri la Cluj, a apucat deja să îi cunoască pe membrii familiei Kis. „Sunt foarte fericiţi. Şi mie îmi face plăcere să lucrez aici