O echipă de specialişti în aeronautică va reedita zborul care l-a făcut celebru în lume pe savantul român.
Câţiva specialişti în aeronautică adunaţi de un localnic din Perişor lucrează la reconstrucţia primului avion cu reacţie din lume, realizat acum 100 de ani de Henri Coandă.
De mai bine de cinci, Nicolae Stăncioiu, un localnic din Perişor, comuna în care Henri Coandă a copilărit, adună date şi schiţe pentru a finaliza un proiect grandios: reconstrucţia primului avion reactiv (avion cu reacţie) din lume.
El a strâns o sumedenie de dischete cu documentaţia şi interviurile date de savant. În 1910, la vârsta de 24 de ani, pionierul aviaţiei mondiale a expus avionul cu reacţie la salonul aeronautic de la Paris, precum şi o demonstraţie.
Marii industriaşi au făcut tot posibilul ca invenţia care revoluţiona zborul să fie trecută sub tăcere, pentru a nu le distruge afacerile cu avioane clasice, ne informează Stăncioiu.
„Piesele le vom realiza după nişte desene făcute chiar de savant. Avionul va fi realizat în mărime naturală şi, dacă este posibil, vom reedita zborul din 1910. Vrem să-l finalizăm până în 2010, când vom sărbători 100 de ani de când Henri Coandă a reușit să se desprindă cu el de la sol”, mai spune încrezător Stăncioiu.
Inventatorul Justin Capră sprijină iniţiativa
Fondator al Asociaţiei „Henri Coandă”, perişoreanul a reuşit să coopteze în echipa sa mai mulţi cercetători şi specialişti în aeronave. Şi inventatorul Justin Capră îi este alături lui Stăncioiu.
Acesta a venit special la Craiova împreună cu inginerul în aeronave Sorin Dinea. „Cerem sprijinul oricui deţine informaţii, memorii proprii, oameni care l-au cunoscut, documente, obiecte legate de viaţa şi activitatea savantului pentru a putea realiza avionul cu reacţie Coandă 1910,” explică inginerul.
Deşi deţine o serie din cele mai important