Clientii bancilor din Salaj sau Alba sunt cei mai expusi la riscul unor cresteri abrupte de curs valutar, avand credite contractate in valuta si de zece ori mai mari decat depozitele detinute.
La nivelul intregului sistem, creditele in valuta depasesc depozitele de doua ori, in conditiile in care pana anul trecut bancile au vandut agresiv imprumuturi in devize, pentru care puteau afisa dobanzi nominale mai mici.
La lei situatia este ceva mai echilibrata: in timp ce la nivelul sistemului creditele reprezinta doar jumatate din depozitele totale, sunt judete unde raportul este de trei la unu.
Mehedinti inregistreaza cel mai ridicat raport intre creditele si depozitele in lei, soldul total al imprumuturilor in moneda locala acordate de banci persoanele fizice si companiilor din judet fiind, la sfarsitul lunii aprilie, de 3,7 ori mai mare decat sumele economisite de acestea, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza datelor BNR. In Mehedinti, diferenta dintre creditele si depozitele in lei este de peste 786 mil. lei (circa 186 mil. euro). In cazul imprumuturilor si depozitelor in valuta, cel mai ridicat raport se inregistreaza in Salaj, unde creditele depasesc de 11,6 ori valoarea economiilor exprimate in moneda straina.
Salajul este, in acelasi timp, judetul cu cele mai mari restante, de 5,3% din soldul total al creditelor. Imprumuturile in valuta contractate de consumatorii din Salaj sunt cu 1,2 mld. lei (284 mil. euro) mai mari decat depozitele detinute de acestia.
In top cinci dupa raportul dintre creditele si depozitele in lei se afla inca doua judete din sud-vestul tarii, Caras-Severin si Gorj, unde raportul dintre imprumuturi si economii este de 2,85, respectiv 2,59.
Pe locul doi in acest clasament se afla insa judetul Giurgiu, unde soldul creditelor in moneda locala depaseste de 2,87 ori nivelul depozitelor.
Diferenta