Lipsa de competenta profesionala a absolventilor de scoala sau universitate, contributiile de asigurari sociale prea ridicate, transferarea unor servicii catre sectorul privat si adoptarea unor modalitati mai flexibile de angajare au fost principalele teme discutate in cadrul dezbaterii "Guvernul privat". Marian Sarbu, Ministrul Muncii, a declarat ca "daca ar exista bani suficienti la fondul de pensii, ar putea fi reduse contributiile sociale pentru angajatorii care mentin locurile de munca", sugerand chiar un eventual imprumut extern in acest scop. Unii angajatori au declarat ca nu reusesc sa gaseasca specialisti in Romania pe anumite domenii, drept urmare apeleaza la bulgari si chinezi, desi costurile pentru angajarea acestora sunt cu 20-25% mai mari decat pentru romani.
Adrian Izvoranu, director Confederatia patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania s-a adresat Ministrului Marian Sarbu pe subiectul birocratiei excesive:
Ministerul trebuie sa mentina locurile de munca - acelea care sunt. Este esentiala reducerea drastica a birocratiei. Relatia cu autoritatile este stupida, facem sute de hartii, este si neecologic si nepractic. Faceti-va intr-o zi timp si duceti-va intr-o institutie - actele zac luni de zile necitite. Se iau cu furca si se pun in alta parte. Vorbim de internet de parca ar fi nave cosmice. Fondurile la stat ar veni, daca fisclitatea ar fi pe trend e reducere si daca Guvernul s-ar purta cu noi ca un partener si nu ca un vataf care daca nu are, cere. Ne obligati sa actionam ostil, sa eludam legile, sa mintim. Izvoranu a mai atras atentia ca "prestatiile sociale aflate acum in sarcina Ministerului muncii trebuie sa treaca la companii non-profit". Argumentele acestuia, detaliate pentru HotNews.ro:
Trebuie sa va uitati cum sunt administrate fondurile de pensii, de asigurari sociale - cat costa si ce