Riscuri. Licitatiile castigate cu preturi prea mici pot falimenta multe firme de constructii.
Inainte de criza, a fost o perioada de boom, in care toate firmele de constructii romanesti "au umflat" preturile si acum au fost nevoite sa revina la ce le ofera piata. "Efectul este ca la toate licitatiile care se fac la ora asta fie intervine concurenta neloiala, fie intervin ofertantii cu preturi mult sub orice limita, care nu acopera nici macar pretul materialelor", precizeaza Corneliu Pascu, presedintele grupului Iridex (specializat in constructii). El sustine ca exista multe asemenea cazuri, iar acest lucru va duce la falimente in lant in perioada urmatoare si la nerealizarea unor investitii.
Cat despre oportunitatea unor investitii in aceasta perioada, omul de afaceri spune ca, in mod selectiv, acest moment poate fi benefic. "Sunt investitii care se pot face si care au o perioada normala de amortizare, fara sa faci o investitie de conjunctura. Pretul real trebuie sa fie undeva la 300-400 de euro/mp, in zonele unde nu sunt costuri mari de retele si unde se gaseste un teren viabil", este de parere specialistul Corneliu Pascu.
Statul, datornic
Principalele probleme tin de lipsa finantarii sau subfinantarii lucrarilor incepute sau a celor noi. In ultimele sase luni, atitudinea investitorilor privati s-a modificat substantial, iar multe proiecte au fost amanate sau anulate, precizeaza Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).
"Am solicitat ca, in conditii de criza, statul sa preia rolul de investitor strategic in economie pentru a mentine activ potentialul acestei piete, dar si pentru a-si putea alimenta bugetul", le-a declarat Plosceanu, recent, reprezentantilor companiei Euro Metropola.
Presedintele ARACO mai spune ca, desi in programul de masuri a