Locuitorii din cele 22 de oraşe şi comune deservite de Regia de Apă suportă din buzunar purificarea apei. Metrul cub de apă potabilă la Constanţa este de 2,21 lei,un preţ mai mic decât se percepe la Braşov, Bucureşti sau Iaşi, unde tarifele variază între 2,58 de lei şi 2,69 de lei. Când se fac însă socotelile la serviciile de canalizare costurile sunt duble cu tot cu TVA, respectiv 2,14 lei. La Braşov metrul cub este 1,07 lei, la Iaşi este 1,43 de lei, la Timişoara 1,37 de lei, iar în Bucureşti şi Braşov ajung la 0,6 şi 0,39 de lei. Explicaţia vine tot de la „pretenţiile“ de a avea servicii mai bune care costă.
„Preţurile mai saltă şi pentru că printr-un memorandum de finanţare cu Banca Europeană, tarifele trebuie ajustate de două ori pe an în funcţie de indicele inflaţiei“, a declarat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al Regiei Judeţene de Apă Constanţa.
Preţuri tot mai mari
Punerea în funcţiune a staţiei de epurare de la intrarea în staţiunea Mamaia, unde lucrările se apropie de final, aduce avantaje şi dezavantaje. Amplasarea în apropierea unei zone turistice va crea disconfort pentru că aerul cu iz de ape menajere îi va face pe turişti să strâmbe din nas. Staţia de la Mangalia şi cea din Eforie vor face ca preţurile de canalizare să mai crească, dar cerinţele europene de protejare a mediului nu se mai pun în discuţie.
Conducte istorice
Conductele de alimentare cu apă potabilă au o vechime chiar şi de 50 de ani. În zonele unde s-au produs avarii şi nu s-au mai putut face cârpeli, s-au pus ţevi noi, dar tot mai sunt mulţi kilometri de conductă de înlocuit.