Directorul de la Apa Nova, Bruno Roche, este un francez atipic, în sensul că a renunţat la aroganţa proverbială după doar şase ani petrecuţi în România. Într-un scurt interviu acordat evz.ro, francezul nativ şi românul în devenire spune că a decis să se implice în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea spiritului ecologic în România. Sursa: Dan Arsenie
Pe româneşte le rupe bine şi înţelege tot ce îi spui. Pentru că îi place în România nu se gândeşte la plecarea de aici şi spune că a ales să se implice. Prezent în Deltă, la evenimentele organizate de Veolia, Roche s-a grăbit să ajungă duminică la Tulcea pentru a pune ştampila pe buletinul de vot.
Roche şi-a făcut antrenamentul în românism şi în limba română la Ploieşti, acolo unde a condus una dintre filialele româneşti ale Veolia Environment, companie-mamă şi pentru Apa Nova.
Evz.ro: Un intelectual român spunea, imediat după 1989, că „Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, exprimându-şi părerea că mentalitatea comunistă nu va ieşi prea uşor din minţile noastre. Cât crezi că ne va lua până dobândim o educaţie ecologică?
Bruno Roche: Cred că românii au depăşit comunismul. Vorbesc de generaţiile care au 20, 30 sau 40 de ani, pentru că este greu să le ceri celor vârstnici, care au petrecut atâţia ani în comunism, să se schimbe. Mai cred că românii au dobândit o educaţie ecologică, deoarece este o problemă care are parte de mediatizare. Ei au început să fie conştienţi de necesitatea protecţiei mediului. Să nu uităm că, în tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, capitolul de mediu a fost unul foarte important.
De cât timp eşti în România şi cât ai de gând să stai?
Sunt de şase ani şi vreau să rămân cât mai mult. Mai am treburi de făcut aici.
100% cu inima, 50% cu limba
După ce ai primit cetăţenia,