Cei 2.000 de angajati disponibilizati de Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie financiara de pe piata locala, au primit in perioada 2007 - 2009, intre 2 si 22 de salarii compensatorii, in functie de vechime.
Pe de alta parte, Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab, care activeaza in domeniul sistemelor de invelitori si materiale de constructii, a acordat celor circa 30 de angajati disponibilizati incepand cu sfarsitul anului trecut, doar trei salarii compensarii.
Prin urmare, de ce exista diferente intre sprijinul financiar acordat angajatiilor din companiile mari in caz de disponibilizare, comparativ cu salariatii companiilor mai mici? Ce prevede Codul Muncii in privinta banilor care se acorda angajatilor disponibilizati sub forma de compensatii? Cat de important este rolul sindicatului in procesul de negociere dintre management si restul angajatilor, pentru stabilirea compensatiilor?
“Singura prevedere referitoare la salariul compensatoriu pentru situaþia disponibilizarii se gaseste in contractul colectiv de munca unic la nivel national, care prevede ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu þin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi. Prin urmare, in lipsa unor prevederi mai avantajoase in contractele colective de munca la nivel inferior sau chiar in contractul individual de munca, angajatii disponibilizati au dreptul sa primeasca un singur salariu drept compensatie”, spune un avocat al uneia dintre cele mai importante case de avocatura de pe plan local.
De multe ori insa, exista situatii in care angajatii concediati nu primesc niciun fel de despagubire financiara, fiind fortati de angajatori sa plece din companii. In alte cazuri, chiar daca nu sunt stipulate anumite clauze in contr