Din cauza bugetelor reduse şi a datoriilor foarte mari, spitalele din ţară fac economie subţiind porţiile de mâncare ale bolnavilor. Porţiile de mâncare din unităţile sanitare au devenit neîndestulătoare şi inconsistente. Managerii dau vina pe lipsa de fonduri. Foarte mulţi bolnavi internaţi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani se plâng că sunt înfometaţi. Porţiile de hrană sunt mici, iar mâncarea este lipsită de consistenţă.
„Am apelat la rude şi la cunoştinţe să îmi aducă ceva de mâncare, pentru că cea primită în spital este foarte puţină. De mult nu am mai simţit că îmi este atât de foame”, susţine, sub protecţia anonimatului, o pacientă internată la Secţia Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Petroşani.
Raţia zilnică de hrană este neîndestulătoare din cauza bugetului de austeritate al unităţii medicale. În ultimul trimestrul al acestui an, când fondurile spitalului vor fi aproape epuizate, se anticipează un dezastru în această privinţă.
Conducerea unităţii medicale din Petroşani nu neagă problemele legate de hrana pacienţilor. Managerul Alexandrina Remescu susţine că porţiile bolnavilor nu sunt reduse, dar există probleme la pacienţii care nu intră la regim. Aceştia primesc doar o dată pe săptămână carne, meniul de bază fiind format din varză şi cartofi.
„Tariful alocat meniului în iunie 2009 este acelaşi cu cel din ianuarie 2008. Între timp însă, leul s-a devalorizat, a crescut preţul medicamentelor şi al materialelor sanitare”, spune Remescu. Directorul spitalului a ales să asigure calitatea tratamentului pentru pacienţi, în detrimentul mâncării.
Smântâna, înlocuită cu iaurt
Bucătăresele de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au fost anunţate zilele trecute că vor găti cu mai puţine alimente începând din această lună.
Dacă în 2006 pacienţii