Tendinţa descendentă a costurilor va continua şi în următoarele câteva luni. Deocamdată, vânzările sunt aproape de zero. Deşi iau greu deciziile de achiziţie, micii cumpărători încep să manifeste mai mult interes faţă de achiziţionarea unor parcele destinate construcţiilor. Cu două luni în urmă, pe oricine ai fi întrebat, răspunsul era unanim: preţurile scad încontinuu, dar vânzările de terenuri rămân îngheţate. Astăzi, lucrurile stau ceva mai diferit. În piaţă încep să apară şi voci optimiste. „Stagnarea din perioada trecută începe să-şi arate efectele, în sensul apariţiei unei uşoare creşteri a interesului pentru terenuri”, spune Cristian Badea, managerul departamentului de terenuri din cadrul agenţiei Bastion.
Acesta precizează că cea mai mare parte a celor care iau în vizor acest segment al pieţei imobiliare sunt utilizatori finali. Un loc important este ocupat şi de micii întreprinzători particulari, cu dezvoltări de până la 2.000 de metri pătraţi construiţi, pe sectorul rezidenţial. Nu în ultimul rând, un interes crescut este manifestat şi pentru dezvoltări mici şi medii de spaţii logistice şi de retail, aceste segmente fiind cel mai puţin afectate de criză.
Zonele limitrofe, în centrul atenţiei
Ca puncte de interes, precizează Badea, pe primul loc se situează zonele de la periferia Capitalei sau din localităţile limitrofe. Cel mai important aspect luat în considerare de către clienţi este, în mod previzibil, preţul. La începutul anului 2008, costurile terenurilor din aceste zone se situau între 200 şi 400 de euro pe metru pătrat.
Până în momentul de faţă, scăderile înregistrate sunt, în medie, de 40-60%. „Practic, s-a ajuns la nivelul anilor 2005-2006, iar corecţiile de preţuri pot continua, deşi sunt evidente semnalele de încetinire a scăderii acestora şi apropierea momentului de stabilizare a pieţei”,