Grupările radicale de dreapta au obţinut un număr mare de mandate la europarlamentare.
Grupările europene de extremă- dreapta au obţinut câştiguri consistente la alegerile de acum două zile, profitând de prezenţa scăzută la urne (42,94 la sută), speculând efectele crizei economice sau, după caz, pierderea încrederii electoratului în guvernele naţionale. Dincolo de succesul PRM în România, extremiştii şi-au sporit numărul de voturi în opt ţări şi ar putea încerca formarea unui grup po litic în Parlamentul European (PE).
Un partid numai pentru albi
Un câştigător, în Regatul Unit, este Partidul Naţional Britanic (BNP), care a obţinut două locuri în PE. Eurodeputaţi în devenire sunt şeful BNP, Nick Griffin, şi Andrew Brons, care şi-a început cariera într-o mişcare neonazistă. Fondatorul BNP, John Tyndall, declara în 1990 că „Mein Kampf” este biblia sa, iar partidul era în mod public declarat rasist. Actualul lider a încercat să aducă discursul public la un nivel mai moderat şi susţine că promovează „naţionalismul etnic”. BNP respinge imigraţia, este islamofob şi cere ca locurile de muncă britanice să aparţină britanicilor.
Ungaria pentru unguri
În Ungaria, gruparea de extremă- dreapta, Jobbik, a obţinut un succes răsunător - trei mandate în PE, spre îngrijorarea premierului Slovaciei, ţară în care trăieşte o importantă minoritate maghiară. Jobbik, scrie AFP, militează cu sloganul „Ungaria pentru unguri”, luptă împotriva „infracţionalităţii rome” şi denunţă multinaţionalele şi băncile. Partidul este susţinut de aripa paramilitară „Garda maghiară”, care a organizat defilări în uniforme similare celor fostului partid nazist ungar.
Împotriva străinilor
„Străinii” sunt ţinta preferată a extremiştilor, iar Partidul Libertăţii din Olanda este un purtător de cuvânt pe această temă. Grup