Visa Europe şi băncile din România propun măsuri pentru reducerea economiei subterane cu ajutorul sistemelor electronice de plată, precum diminuarea TVA la plata cu cardul, pe perioadă determinată, şi coborârea cifrei de afaceri minime de la care comercianţii trebuie să accepte tranzacţii cu cardul. Visa, împreună cu cele 31 de bănci membre din România, recomandă îmbunătăţirea şi asigurarea aplicării Legii 250/2003, care prevede că toţi comercianţii cu o cifră de afac
Visa Europe şi băncile din România propun măsuri pentru reducerea economiei subterane cu ajutorul sistemelor electronice de plată, precum diminuarea TVA la plata cu cardul, pe perioadă determinată, şi coborârea cifrei de afaceri minime de la care comercianţii trebuie să accepte tranzacţii cu cardul.
Visa, împreună cu cele 31 de bănci membre din România, recomandă îmbunătăţirea şi asigurarea aplicării Legii 250/2003, care prevede că toţi comercianţii cu o cifră de afaceri de peste 100.000 euro trebuie să accepte plata cu cardul., respectiv ajustarea acestei limite la 300.000 de lei.
"Reducerea TVA la plata cu cardul, pentru o perioadă determinată de timp (1-2 ani), este o altă măsură propusă. Dacă este implementată selectiv, în ariile care înregistrează procente semnificativ scăzute ale tranzacţiilor raportate, poate stimula consumul şi creşterea economică (exemplul Columbiei, Argentinei, Coreei de Sud)", se arată într-un comunicat al Visa.
România, locul 5 în Europa în economia subterană
Visa mai propune modificarea legislaţiei pentru a permite emiterea tichetelor de masă, de cadouri, de bonus sau de vacanţă în varianta de carduri prepaid, pentru a elimina piaţa neagră a tichetelor şi a creşte eficienţa metodei de plată, realizarea plăţilor către cei cu profesii liberale, care depăşesc un anumit nivel, prin plată electronică şi discutarea sau stabilirea nivelurilor limită